PRK/LASEK

Ett utmärkt alternativ till SMILE och LASIK.

Med PRK/LASEK-metoden tar kirurgen bort epitelet (det yttre skiktet av hornhinnan) så att lasern kan omforma den underliggande hornhinnan. Denna metod kan vara ett alternativ ifall du inte är lämplig för LASIK eller SMILE.

Effektivt. Ett bra alternativ. Fantastiskt resultat.

Vad är PRK/LASEK?

PRK (Photorefractive keratectomy) var den första ögonlasermetoden, och kom i slutet av 1980-talet. PRK/LASEK är ett alternativ för personer med närsynthet, översynthet samt astigmatism.

En del människor väljer PRK/LASEK istället för FS-LASIK. Det kan vara för att undvika att kirurgen skapar en flik med lasern. Lasek är idag den enda godkända metoden för synfelskorrigering inom t.ex polis och militär.

Vid PRK/LASEK tar man bort det ögats yttre skikt (epitelet) med en alkohollösning för att exponera det undre skiktet av hornhinnan för lasern.

När ögat är exponerat korrigerar en laser ögats hornhinna så att ljuset som passerar bryts på rätt sätt. Avslutningsvis så lägger man på en bandagelins på ögat som kommer att sitta i de första dagarna medan ögats ytskikt läker och växer tillbaka. Detta tar vanligtvis några dagar. Full synåterhämtning tar cirka en månad eller mer och detta är längre än alternativa synkorrigeringsmetoder med laser.

Fördelar

Denna metod kan passa dig med tunnare hornhinnor. Den tar bara bort det allra yttersta skiktet på hornhinnan vilket lämnar resten av hornhinnan intakt.

Inga flapkomplikationer: Risken att få flap-relaterade komplikationer (sällsynta) under och efter operationen elimineras med PRK/LASEK.

Egenskaper

Epitelborttagning: Man tar bort det yttersta skiktet i ögat med hjälp av en alkohollösning

Synkorrigering: En excimerlaser behandlar ögats hornhinna för att korrigera synfelet.

Återhämtningstid: Efter operationen kommer läkaren att applicera en bandagelins på ögat för att hjälpa läkningsprocessen, vilken vanligtvis tas bort inom en vecka. De allra flesta upplever synen som suddig den första veckan. Det kan ta en månad eller mer för synen att stabiliseras.