Gråstarroperation

Minska suddig syn och se klart igen.

Operation mot gråstarr är en av de vanligaste operationerna. Det görs ungefär 120.000 om året i Sverige. Gråstarr kan inte förebyggas men det kan behandlas. De flesta människor tycker att operationen är lättare än vad de förväntade sig och säger att de skulle rekommendera operationen till en vän eller familjemedlem.

Färger blir ljusare efter operationen eftersom du tittar igenom en ny, klar lins.

Vad är en Gråstarroperation?

Det är en metod för att ta bort den naturliga linsen i ditt öga och ersätta den med en konstgjord lins. Normalt är linsen i ditt öga klar och mjuk. Gråstarr gör att linsen blir grumlig och hård vilket i sin tur påverkar din syn.

Kataraktoperation kan göras traditionellt med hjälp av ultraljudsenergi för att avlägsna den grumliga linsen eller avlägsnas med laserassisterad teknik (Femtosekundlaser). Kataraktoperation är mycket vanligt och säker metod. Du behöver inte stanna på kliniken efter operationen.

Hur påverkar gråstarr synen?

Den kan orsaka suddig syn och öka reflexer från ljus. För vissa kan symtomen komma från en dag till en annan medan andra kan gå flera år, ibland t.o.m. hela livet, utan att ha behov av en operation. Om gråstarren gör det svårt för dig att utföra normala aktiviteter i dagliga livet kan din läkare föreslå operation.

När gråstarr stör behandling av ett annat ögonproblem kan operation också rekommenderas. Till exempel om din ögonläkare har svårigheter att undersöka näthinnan eller kontrollera eller behandla andra ögonproblem såsom åldersrelaterad macular degeneration, grönstarr eller diabetisk retinopati.

Om man väntar med att genomföra gråstarroperationen, kommer det inte att skada ditt öga, så du har tid att överväga ditt val. Om du upplever att din syn fortfarande är ganska bra kan du vänta med operationen.

Ha dessa frågor i åtanke när du överväger gråstarroperation:

  • Kan du se tillräckligt bra för att göra ditt jobb och köra säkert?
  • Har du några problem med att läsa eller titta på tv?
  • Är det svårt att laga mat, handla, göra trädgårdsarbete eller gå i trappor?
  • Påverkar synproblemen din självständighetsnivå?
  • Har du något problem att se vid starkt ljus?

Fördelar

Synförbättringen efter en gråstarroperation är omedelbar och man upplever ytterst lite obehag.Det kan vara torrt och grusigt i ögonen och man kan vara ljuskänslig. Förutom vissa restriktioner för att minimera risken för infektion i ögonen så kan man återgå till sina normala aktiviteter när man kommer hem efter sin operation.