Linsbyte med Monofokal Lins

Ger god syn på ett avstånd.

Monofokala linser ger god syn på nära eller långt håll – men inte på båda. Det går också att korrigera astigmatism med monofokala linser. De kallas då för toriska linser. Ett linsbyte (RLE) är oftast ett bättre alternativ än FS-LASIK eller LASEK/PRK för personer med ålderssynthet.
RLE ersätter ögats klara naturliga lins med en artificiell intraokulär lins (IOL) för att korrigera ditt synfel.

Proceduren för RLE är nästan identiskt med en gråstarroperation. Skillnaden är att vid RLE är linsen som byts ut klar, snarare än en grumlig lins på grund av gråstarr.

Monofokala linser är en typ av IOL.

Snabbt. Effektivt. Fantastiskt resultat.

Proceduren

En operation tar vanligtvis ca 10–15 minuter per öga. Man opererar oftast båda ögonen vid samma tillfälle. Lokalbedövande ögondroppar används under RLE så man känner vanligtvis inget obehag, och de flesta rapporterar omedelbar synförbättring efter operationen men det kan ta ett tag innan man helt anpassar sig till sin nya syn.

Vem kan göra ett Monofokalt linsbyte

Man rekommenderas oftast den här behandlingsformen vid ålderssynthet.

Operationstid: ca 10–15 minuter per öga.

Vanligt resultat: Utmärkt syn på långt eller nära håll.

Återhämtningstid: Några dagar till flera veckor.

Återhämtning efter ditt linsbyte tar vanligtvis omkring en vecka. De slutliga resultatet kan ta upp till flera veckor och du kan under den tiden uppleva disig syn, halos och ljuskänslighet, eller en “grus i ögonen-känsla” medan dina ögon läker. De flesta kör bil redan ett par dagar efter sitt linsbyte.

Den konstgjorda linsen är en permanent ersättning för din naturliga lins och är utformad att sitta kvar i resten av ditt liv.

Linsbyte (RLE) vs. Laser?

Medan FS-LASIK fortfarande är det mest populära alternativet för att korrigera närsynthet och översynthet, så kan RLE vara ett bättre alternativ om du har en hornhinna som inte passar sig för laser eller om du har ålderssynthet.

Till skillnad från LASIK eller PRK kan RLE korrigera nästan alla former av översynthet, brytningsfel och närsynthet. Hur starka synfel man än har.

Din syn efter RLE

Om du behöver glasögon eller kontaktlinser efter RLE beror på vilken typ av intraokulär lins som används.

Monofokala linser används i stor utsträckning vid kataraktoperationer och RLE. De ger utmärkt syn och kontrastkänslighet och har låga instanser av synstörningar som halos och ljuskänslighet.

Eftersom monofokala linser är utformade att bara fokusera på ett avstånd kommer du sannolikt att behöva glasögon när du läser och sitter vid datorn (monovision kan hjälpa dig med ditt närseende).