På Aveny Ögonklinik erbjuder vi många alternativ för kosmetisk behandling av dina ögon.

Här är några av de tillstånd vi behandlar:

Blepharochalasis

Blefarochalasis är en inflammation i ögonlocket som kännetecknas av tilltagande och återkommande av ögonlockets ödem, vilket resulterar i en sträckning och efterföljande atrofier av ögonlockets vävnad, som i sin tur leder till bildandet av överflödiga veck. Det påverkar normalt bara det övre ögonlocken och kan vara och kan förekomma på ett eller båda ögonen.

Chalazion

Chalazion är en cysta i ögonlocket på grund av en blockerad oljekörtel. Den sitter oftast i mitten av ögonlocket och är röd men inte smärtsam. Den tenderar att komma fram gradvis under ett par veckor.

Dermatochalasis

Dermatochalasis är ett medicinskt tillstånd, definierat som ett överskott av hud i övre eller nedre ögonlocket, även känt som “påsar under ögonen”. Det kan antingen vara ett förvärvat eller medfött tillstånd. Det behandlas generellt med plastikkirurgi.
Dermatochalasis orsakas av en förlust av elasticitet i bindväven som stödjer strukturen i främre delen av ögonlocket. Vid dermatochalasis hänger överskottsvävnad ner över den främre kanten av ögonlocket. Överskottet av vävnad kan ibland hindra synfältet,

Ectropion

Ectropion är ett medicinskt tillstånd där det nedre ögonlocket vrids utåt. Ektropion kan uppstå på grund av försvagning av vävnad i det nedre ögonlocket. Tillståndet kan avhjälpas med kirurgi.

Entropion

Entropion är ett medicinskt tillstånd där ögonlocket (vanligtvis det nedre ögonlocket) viks inåt. Det är mycket obehagligt eftersom ögonfransarna kontinuerligt gnuggar mot hornhinnan och orsakar irritation. Entropion orsakas oftast av genetiska faktorer. Entropion kan också skapa sekundär smärta i ögat. Övre eller nedre ögonlocket kan påverkas.
Upprepade fall av Trachominfektion kan orsaka ärrbildning i det inre ögonlocket, vilket kan orsaka Entropion. Detta tillstånd är vanligast för personer över 60 år.

Ptos

Ptos är hängande eller fallande övre ögonlock. Symptomen kan förvärras om man har varit vaken länge, då musklerna är trötta. Detta tillstånd kallas ibland för “lazy eye”, men den termen avser normalt tillståndet Amblyopia. Om Ptos är tillräckligt svårt och lämnas obehandlat kan det hängande ögonlocket orsaka andra tillstånd, såsom amblyopi eller astigmatism. Det är därför viktigt att denna sjukdom behandlas hos barn i en ung ålder innan den stör synutvecklingen.

Pterygium

Ett pterygium är en rosa, triangulär vävnadstillväxt på ögonhinnan. Det börjar vanligtvis på hornhinnan nära näsan. Den kan växa långsamt men växer sällan så mycket att pupillen täcks. Ofta är båda ögonen påverkade. Orsaken är okänd. Den verkar vara delvis relaterat till långvarig exponering för UV-ljus och damm. Genetiska faktorer verkar också vara inblandade. Tillväxten är godartad.

Stye

En stye, även känd som en hordeolum, är en bakteriell infektion i en oljekörtel i ögonlocket. Detta resulterar i en röd, öm bula vid ögonlocket. Utsidan eller insidan av ögonlocket kan påverkas. Orsaken till stye är vanligtvis en bakteriell infektion av Staphylococcus aureus.
Ofta försvinner stye av sig själv efter några dagar eller veckor utan någon särskild behandling. Rekommendationer för att påskynda förbättringen inkluderar varma kompresser. Ibland kan antibiotisk ögonsalva rekommenderas. Även om dessa åtgärder ofta rekommenderas är bevisen som stödjer dem dåliga. Frekvensen vid vilken stye uppstår är oklart. De kan uppstå i alla åldrar.