Frågor & Svar
Klicka på frågorna nedan för att se svaren.
Vad är en katarakt/gråstarr?
Gråstarr eller katarakt, som det kallas i medicinska termer, innebär att ögats naturliga lins är grumlig. När gråstarren ökar, blir synen sämre eftersom linsen blir grumligare.
Varför får man gråstarr?
Gråstarr förekommer i alla åldrar, men är vanligare hos äldre. Studier visar att mer än hälften av alla personer över 65 år har gråstarr.
Anledningarna till att äldre människor får gråstarr är fortfarande inte helt kända.
Det finns emellertid vissa faktorer som vi vet påverkar, till exempel,
– Om ögat har utsatts för mycket av solens ultravioletta ljus
– Till följd av en sjukdom, t ex diabetes eller regnbågshinneinflammation (Irit)
– Vitaminbrist och undernäring
Hur vet jag att jag har gråstarr?
Vanligtvis kommer du att märka att en synnedsättning har skett gradvis under det senaste året eller månaderna. Några av de vanligaste symptomen är:
– Din syn blir suddig
– Du kan se ljusspridning (t ex vid bilkörning i mörker)
– Allmänna svårigheter med synen
– Du har svårigheter att bedöma avstånd (t ex på trottoarer)
Jag har varit hos en ögonläkare som konstaterade att jag har gråstarr. Vad händer nu?
Operation är den enda effektiva behandlingen mot gråstarr.
Före operationen kommer ögat att kontrolleras för att beräkna styrkan av den konstgjorda linsen.
Under operationen kommer du att få lokalbedövning med ögondroppar. Den grumliga linsen delas i bitar med hjälp av ultraljud som sedan tas bort genom ett litet snitt i hornhinnan. Sedan sätts den konstgjorda linsen in. Operationen tar vanligtvis ca 20 minuter och du kan gå hem samma dag.
När ska jag söka kataraktoperation?
Om du misstänker att du har gråstarr, rådfråga en optiker eller ögonläkare. Tidigare var man tvungen att vänta tills gråstarren “mognat” innan man opererade. Tack vare utvecklingen av operationsmetoder samt medicinteknisk utrustning, kan man nu operera ögat så snart som patienten upplever synnedsättning och när det påverkar det dagliga livet.
Varför behövs laserbehandling ibland efter kataraktoperation?
Det finns en risk att man utvecklar efterstarr (PCO) efter kataraktoperationen. Efterstarr är en komplikation som gör att baksidan av linskapseln blir grumlig, vilket orsakar suddig syn. Om detta händer kan du behöva laserbehandling för att få skarp syn igen.
Efterstarr är ganska vanligt och orsakar inte några långsiktiga problem med din syn när den väl har behandlats.
Det finns ingen risk för återfall av efterstarr efter laserbehandling.
Behandlingen för efterstarr är smärtfri och tar normalt bara ett par minuter.
Hur blir synen efter en kataraktoperation?
Efter operationen är det möjligt att du fortfarande ser suddigt. Färger kan ofta upplevas lite blåare. Det är inte ovanligt att det kan skava och kännas lite irriterat i ögonen upp till några veckor efter operationen. Det lindras enklast med fuktgivande ögondroppar.
En viss tid efter operationen, vanligtvis efter ca 6 veckor, kommer du behöva prova ut nya glasögon då man inte kommer att kunna byta fokus mellan nära och långt håll med de nya linserna. Det går att välja till linser som gör att du får seende både på långt och nära håll. De kallas multifokala linser. Fråga oss gärna om detta när du kommer på din undersökning så berättar vi mer.
Måste jag gå till en optiker för glasögon efter en gråstarroperation?
När du blir äldre och den naturliga linsen blir styvare, förlorar ögat sin förmåga att justera från långa till korta avstånd, vilket innebär att du behöver läsglasögon. I kombination med gråstarroperationen kan man uppnå bra när- och avståndssyn genom att välja en multifokal lins. Det finns också linser som kan korrigera synfel och du bör vara informerad om detta före operationen. Dessa linser finansieras sällan av landstinget, men i vissa fall kan man betala mellanskillnaden.
Jag opererades för ett par månader sedan och har börjat få suddig syn igen. Har min gråstarr kommit tillbaka?
Nej, gråstarr kommer inte tillbaka efter en operation.
En vanlig orsak till suddig syn efter en gråstarroperation är efterstarr. Efterstarr är vanligtvis märkbar från några månader upp till några år efter operationen och kan enkelt och smärtfritt avlägsnas med laser. Kontakta din ögonläkare.
Vilken testutrustning används för ögonundersökningen?
Synfältsundersökning
En synfältsundersökning är en synundersökning där man kan upptäcka dysfunktion i den centrala och perifera synen som kan orsakas av olika medicinska tillstånd såsom grönstarr, stroke, hypofyssjukdom, hjärntumörer eller andra neurologiska sjukdomar.
OCT
Optisk Coherens Tomografi (OCT) är ett icke-invasiv ögonbottenfotografering.
OCT använder ljusvågor för att ta tvärsnitt av din näthinna.
Den ger också behandlingsvägledning för grönstarr och sjukdomar på näthinnan. Dessa näthinnesjukdomar innefattar åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) och diabetisk ögonsjukdom.
För att förbereda dig för en OCT-undersökning kan din ögonläkare ge pupillvidgande ögondroppar. Det gör det enklare att undersöka näthinnan.
Du kommer att sitta framför OCT-maskinen och vila huvudet på ett stöd för att hålla det stilla. Utrustningen skannar ditt öga utan att röra det. Skanningen tar bara ett par minuter. Dina ögon kan vara ljuskänsliga i flera timmar efter undersökningen.
Hornhinnetopografi
Hornhinnetopografi, även känd som videokeratografi, är en icke-invasiv medicinsk bildteknik för kartläggning hur hornhinnans yta böjer sig, ögats yttre struktur. Eftersom hornhinnan normalt svarar för cirka 70% av ögats brytkraft är dess topografi av avgörande betydelse för att bestämma kvaliteten på synen och hornhinnans hälsa.
Den tredimensionella kartan är därför en värdefull hjälp i undersökningen för ögonläkaren och optikern och kan hjälpa till vid diagnos och behandling av en rad tillstånd: Vid planering av kataraktoperationer och RLE, i planeringen av synoperation såsom LASIK och Smile, och utvärdering av resultaten, eller för att bedöma passform av kontaktlinser. Utvecklingen av hornhinnetopografi förlänger mätområdet från de fyra punkterna några millimeter isär som keratometri erbjuder, till ett nät med tusentals punkter som täcker hela hornhinnan. Proceduren utförs på några sekunder och är helt smärtfri.
Endotelcellkamera
Med denna utrustning tas en bild från den inre delen av hornhinnan, vilket gör att man kan analysera bilderna och mäta mängden och formen på cellerna. Vid vissa hornhinnesjukdomar behövs den här informationen före operationen eller inför uppföljning av sjukdomen. Det är en icke-invasiv, kontaktfri undersökning som är lätt och bekväm för patienterna och den tar bara några minuter.
A/B- Skanning
A-skanning ger uppgifter om ögats längd, vilket är en viktig faktor vid vanliga synstörningar. Den vanligaste användningen av A-skanning är att avgöra ögats längd för beräkning av linsens styrka inför en kataraktoperation.
B-skanning ultraljud, som ofta bara kallas för B-skanning erbjuder en tvådimensionell tvärsnittsvy av ögat. En B-skanning används på utsidan av det slutna ögonlocket att kan se hela ögonbulben. Denna typ av diagnostiskt verktyg är mest användbart när det är svårt att undersöka ögat på normalt sätt.
Vad är PCO, SLT och DRP?
PCO (Efterstarr ) – en bieffekt eller tillstånd relaterat till RLE som är lätt att behandla.
Grumlingar i bakre kapsel (efterstarr) är en ganska vanlig komplikation vid gråstarroperation. Ibland kan man utveckla en förtjockning av bakkanten av linskapseln som håller den konstgjorda linsen på plats.
Denna förtjockning av kapseln gör att din syn blir grumlig. Om detta inträffar kan du behöva en laserbehandling för att få klar syn igen. När du har laserbehandlats för efterstarr orsakar det inte några långsiktiga problem med din syn.
SLT – en laserbehandling för att behandla glaukompatienter
SLT laser står för “Selektiv Laser Trabeculoplasty”. Detta är en lasermetod som används för att behandla grönstarr genom att minska trycket i ögat. SLT stimulerar kroppens naturliga mekanismer för att förbättra utflödet av vätskan i ögat.
SLT använder sig av ett avancerat lasersystem för att endast sikta mot specifika celler i ögat – de som innehåller melanin, ett naturligt pigment, vilket lämnar omgivande vävnad intakt. Resultat av kroppens egen läkning bidrar till att sänka trycket i ögat.
DRP – ett tillstånd eller sjukdomar relaterade till diabetes
Personer med diabetes kan ha en ögonsjukdom som kallas diabetesretinopati. Det är när höga blodsockernivåer orsakar skador på blodkärlen i näthinnan. Dessa blodkärl kan svälla och läcka. De kan också dra ihop sig och förhindra blod att passera. Ibland växer nya onormala blodkärl på näthinnan. Alla dessa förändringar kan försämra din syn.
Kan landstinget hjälpa till att betala för ögonoperationer?
Idag finns det tyvärr ingen möjlighet att få bidrag av landstingen för synfelskorrigerande behandlingar. Fråga oss om vår räntefria finansiering.
Varför kostar ögonoperationer så mycket?
Vi har ett komplett utbud av operationsmetoder, för att vara säker på att vi rekommenderar den bästa metoden för just dina ögon. Det, tillsammans med vår kompetens och höga kvalitet på utrustning, gör vår prissättning nödvändig.
Blir synen perfekt efter ett linsbyte?
Målet med ett linsbyte är att minska behovet av glasögon och linser. Du får aldrig tillbaka den syn du en gång hade, utan snarare en syn som motsvarar vad du har med de bästa glasögonen.
Varför är ni ibland dyrare än konkurrenterna?
Vi fokuserar också på att ha en klinik med den senaste utrustningen och det mest kompletta utbudet av tjänster. På så vis vet du att vi alltid kommer att erbjuda dig den bästa metoden för dina ögon så att du kan känna dig helt trygg när du kommer till oss. Vi ser till att ha personal med hög kompetens som ständigt genomgår vidareutbildningar. Våra kirurger är mycket erfarna och har utfört 1 000-tals ögonoperationer redan innan de börjar hos oss.Tillsammans har de genomfört över 100 000 ögonoperationer. Vi är mycket stolta över vår personal som tar hand om våra patienter.
Hur mycket synförbättring kan jag förvänta mig?
Syftet med en ögonoperation är att få en syn som motsvarar hur du ser med dina bästa glasögon.
Hur snart efter ögonoperation kan man åka hem igen?
Du är i princip redo att åka hem direkt efter din operation. Det är dock absolut nödvändigt att du följer läkarens instruktioner för ögondroppar som du bör ta efter operationen samt andra instruktioner. För ett fåtal patienter kan det bli tal om en extra ögonlaserbehandling cirka sex månader efter den första operationen. Detta ingår utan någon extra kostnad för dig och görs för att uppnå bästa möjliga resultat.
Är det billigare att få behandling utomlands?
Om du väljer att göra din behandling utomlands, kan det av praktiska skäl vara svårt att genomföra de nödvändiga uppföljande kontrollerna.
Värt att ha i åtanke är också att man inte täcks av patientförsäkringen om man väljer att göra sin operation i annat land än i Sverige.
Hur länge måste jag stanna hemma från arbetet efter en ögonoperation?
Det varierar mellan de olika operationsmetoderna och vilken miljö du brukar vistas i. De allra flesta går tillbaka till jobbet en eller ett par dagar efter sin operation.
Hur länge varar resultatet av ögonoperationer?
Resultatet av ett linsbyte (RLE) är permanent och bestående. Vid en ICL-operation så varar resultatet så länge linserna sitter kvar i ögat. Vid 45-årsåldern stelnar ögats naturliga lins och man får då svårt att läsa. Man blir ålderssynt. Detta sker naturligt och kan inte förebyggas med en operation. Detta gäller också om man har gjort en ögonlaseropeation. Vi ger 20% rabatt för linsutbyte till dem som tidigare opererats med laser eller ICL hos oss.
Finns det några ålderskrav för ögonlaseroperationer?
Ja, du måste vara minst 18 år och haft stabil syn i minst 1 år för att få opereras hos oss på Aveny Ögonklinik.
Vad är era öppettider?
Receptionen är öppen alla helgfria vardagar:
Måndag till fredag 08.00-16:30
Telefonoperatörer 08.00 – 16.00
Vi har ibland öppet på helger och kvällar och kommer att meddela dig om detta.
Behandlar ni barn?
Nej. Endast vuxna.
Vad bör jag veta för att förbereda mig inför operationen?
Kontaktlinser: Om du bär linser bör du inte använda dem 3 dagar före din operation.
Skönhetsbehandlingar: Veckan före din operation bör du undvika behandlingar som ögonfransförlängning eller ögonfransfärgning.
Transport: Kom ihåg att ordna transport hem efter operationen. Dina ögon kan kännas lite irriterade och du kan uppleva suddig syn och obehag som inte är säkert för bilkörning. Fråga oss om hjälp med transport om det behövs.
Sjukdom: Kontakta oss så snart som möjligt om du har feber eller förkylning eller annan sjukdom, eftersom vi kanske behöver skjuta upp din operation. Om du har andra sjukdomar, exempelvis reumatism eller diabetes, informera oss så snart som möjligt. Om du har allergier eller tar medicin kommer vi att be om detaljerna under vår undersökning.
Hur förbereder jag mig bäst inför operationsdagen?(Vad bör jag veta för att förbereda mig inför operationsdagen?)
OPERATIONSDAGEN: Kom ihåg innan du kommer till kliniken:
- Använd inte smink eller parfym.
- Ta inga lugnande medel och drick ingen alkohol före operationen.
- Du bör ha ätit före operationen.
Var ska jag parkera?
Det finns flera ställen att parkera som är nära och bekväma för dig och som ligger nära våra kliniker: